Само от началото на тази година публично известните случи на жени,

...
Само от началото на тази година публично известните случи на жени,
Коментари Харесай

Психолог за убиеца на Кристина: Вероятно той е социопат, изучавал дълго жертвата си

Само от началото на тази година обществено известните случи на жени, които са убити от своите някогашни или сегашни сътрудници, са 9, а това значи, че на всеки 10 дни има по една жертва. Последната жертва е открита убита в багажник на кола. Убитата Кристина и арестуваният Калоян са имали връзка, която завършва преди 6 години. До последно двамата са били сътрудници в мобилен оператор.

Психологът Христо Монов от години се занимава с домашно принуждение. Той изясни, че в тази ситуация евентуално става дума за социопат, който е преследвал жертвата си.

„ Този вид насилници виктимизират жертвата си и я водят до такава взаимозависимост, че тя не посмява да потърси полицията “, споделя Монов.

Именно по този начин се е и случило с Кристина. Тя не търси органите на реда, а Неправителствени организации, с цел да се избави, само че не съумява.

Бившият шеф на Националната работа „ Полиция “ ген. Васил Василев изясни, че при експертиза, направена от психолози, е доказано, че жертвата е била в сериозен риск.

„ Има поредност от неточности, дамата е трябвало да се обърне към полицията. НПО-то са я закриляли, до момента в който не е била убита “, разяснява той.

Според Левена Лазарова, която е публицист и един от основателите на акцията против насилието по отношение на дами „ Не си сама “, обаче неправителствените организации си правят работата доста добре. Тя потърси главния проблем в законодателството.

Психологът Христо Монов също се съгласи с нея, само че разясни, че е трябвало някак конфиденциално от организацията да оповестят на полицията, че има жена в риск.

Кристина се е свързала с неправителствената организация „ Анимус “ още през март. Оттам са оценили случая като изключително рисков, защото мъжът е имал условна присъда за домашно принуждение. А нея тормозил от половин година.

От организацията допълниха и че са ѝ оказали психическа и правна помощ. Но тъй като жертвата не е живяла с насилника, не е могла да получи „ заповед за отбрана “.

Монов изясни, че цялата идея за домашното принуждение е объркана у нас и даде образец с други страни, където не дамата се извежда в спешни центрове, а насилникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР